Sörmlandsleden

Sörmlandsleden är indelad i olika långa, olika svåra etapper. Boken "Vandra Sörmlandsleden"  av Gunnar Andersson har beskrivningar av alla etapper, komunikationer från start och stop, information om mat, sov, vattenställen och annat man kan tänkas behöva veta. 


Den finns att köpa på välsorterade bokaffärer och friluftsaffärer och går att beställa från nätet från t.ex cdon och Adlibris

Hajkmat över öppen eld

Här är några goda och enkla recept på mat som lätt tillagas över öppen eld.


  • Hajkbomber: Ta folieformar eller staniolfolie och gör knyten som fylls med godsaker. Grönsaker av olika slag, potatis, korv, köttbullar, fetaost, haloumi, rödbetor- allt går att stoppa i och det är lätt att anpassa knytena efter stora grupper med olika smak då var och en kan välja själv. Grönsaker tillagas i sina egna safter och bli genomkokta snabbt, vill du ha t.ex kyckling eller fläskkött i (som är väldigt noga att blir ordentligt stekt) rekomenderas dock lite förtillagning för säkerhets skull. 
  • Grillspätt: Istället för att stoppa dina favorismatbitar i knyte så tr dem på en tunn pinne och lägg på galler- blir lite torrare och garanterar inte samma genomkokning som knyten, förkoka potatis och andra saker som tar lite tid. 
  • Baconbananer: Linda in bananer i bacon och lägg på galler- det söta och salta kontrasterar bra till varandra. 
  • Hajkbananer: Snitta bananer längs med utan att ta av skalet. Lägg chokladbitar i skåran och packa in i ett knyte och lägg i glöden. Skalet håller allt på plats och fungerar som skål- gröp ur och ät med sked. Ett tips är att inte rulla in bananerna i folien utan att vika den underifrån så att det skapas en kant uppe på bananen som sen kan användas som handtag.